GGZ Groep logo

Denkt 1u last te hebben van chronische angst symptomen? Zo ja, dan bent u niet alleen. In Nederland heeft bijna 20% van de mensen wel eens te maken gehad met een angststoornis. Uiteraard maakt iedereen zich af en toe zorgen, maar wanneer dit uw leven drastisch hindert, is het tijd om maatregelen te treffen. Als u weet wat de symptomen zijn, kunt u eerder om hulp vragen.

Het verschil tussen chronische angst en ‘normale’ zorgen

Uiteraard is het normaal om af en toe zorgen te hebben. Wellicht maakt u zich zorgen wanneer u ziek bent, uw baan bent verloren, een onverwachte rekening krijgt of een proefwerk hebt. Maar het verschil tussen ‘normale’ zorgen en een chronische angststoornis is dat er bij het laatste sprake is van overmatige, opdringerige, hardnekkige en storende zorgen, angst of paniek.

Iedereen is wel eens ongerust, maar als de angst zo constant is dat het u in uw functioneren hindert en u daardoor niet meer kunt genieten van het leven, hebt u wellicht een chronische angststoornis. Als u voortdurend zenuwachtig of gespannen bent, wordt het normale leven moeilijk en is ontspanning zowat onmogelijk. Dit put zowel uw geest als uw lichaam uit.

Hoe uitzichtloos het ook lijkt op dit moment, u kunt dit overwinnen. U kunt van uw chronische angst afkomen. U kunt leren om angstige gedachten te kalmeren en weer volop in het leven te staan.

Chronische angst symptomen

Om een chronische angststoornis te overwinnen, is het van belang dat u de symptomen herkent, zodat u de juiste maatregelen kunt treffen. Hier volgt een opsomming van chronische angst symptomen.

 • Paniek, angst en onbehagen
 • Depressie
 • Slaapproblemen
 • Laag libido
 • Niet in staat om kalm te blijven
 • Koude, zweterige, verdoofde of tintelende handen of voeten
 • Kortademigheid
 • Nachtmerries
 • Hartkloppingen
 • Droge mond
 • Hyperventilatie
 • Misselijkheid
 • Gespannen spieren
 • Duizeligheid

Maakt u zich zorgen en bent u vaak bang? Voelt u zich angstig, gespannen en onrustig, makkelijk vermoeid of heeft u concentratie- en aandachtsproblemen? Verwacht u dreigend onheil, zelfs als er weinig reden is voor uw angsten? Heeft u moeite om te ontspannen en veroorzaken uw symptomen u veel verdriet of problemen met het functioneren in uw relaties, werk of andere gebieden van uw leven?

Als u hierop ‘ja’ antwoordt, dan adviseren wij u om contact op te zoeken met een professionele hulpverlener en therapie te overwegen.

Oorzaken chronische angststoornis

Net als andere mentale gezondheidsproblemen komt een chronische angststoornis voort uit een combinatie van dingen. Dit kunnen verwarde verbindingen in uw hersenen zijn, omgevingsstress of zelfs uw genen. Stoornissen kunnen in families voorkomen en gekoppeld zijn aan defecte circuits in de hersenen, die angst en andere emoties reguleren.

Vaak is het zo dat chronische angst symptomen samenhangen met moeilijke fases in uw leven, zoals het verlies van een dierbare, mishandeling, een ernstige ziekte, ontslag of een scheiding. Stress is een trigger die angst of paniek verergert of veroorzaakt. Dit duurt vaak tijdelijk, maar van belang is wel dat stress zo veel mogelijk wordt vermeden en dat u goed leert omgaan met stressvolle situaties.

Zoek hulp als u chronische angst symptomen herkent

Mocht u zich herkennen in de symptomen, dan raden wij aan om uw klachten met uw huisarts te bespreken. Die kan u indien nodig doorverwijzen naar een therapeut. Schaamt u zich hier absoluut niet voor. Zoals reeds vermeld, heeft één op de vijf mensen in Nederland wel eens een angststoornis gehad. Iedereen heeft wel eens moeilijke periodes. Het beste wat u dan kunt doen, is hulp zoeken.

Er zijn ook een aantal maatregelen die u alvast thuis kunt treffen:

 • Leer om vanuit uw buik te ademen. Meestal ademen we bij stress, angst of paniek hoog in de borst. Dit brengt ons lichaam in een staat van paraatheid, ook wel de ‘vecht of vlucht’ modus genoemd. Om uw lichaam en geest tot rust te brengen, is het belangrijk dat uw lichaam in de ‘rust en verteer’ modus komt. Dit doet u door aandacht te brengen naar uw ademhaling in uw buik. Probeer uw buik als een ballon vol te laten lopen op de inademing en rustig weer leeg te laten lopen op de uitademing.
 • Meditatie. Bij meditatie wordt er eveneens gebruik gemaakt van ademhalingsoefeningen, waarmee u uw geest en lichaam als het ware kunt ‘resetten’.
 • Duik het water in of neem een douche. Water is reinigend en werkt kalmerend. Als u een bad, het zwembad of de zee niet prettig vindt, kunt u ook een douche nemen.
 • Vermijd moderne stressfactoren, zoals social media, televisie, harde radio of het verkeer.
 • Maak een wandeling door de natuur. Net als water heeft de natuur een gezonde werking. Maak een wandeling door het bos, het strand of het stadspark.
 • Beweeg. Het bewegen van uw lichaam is cruciaal voor een goede (geest)gezondheid! Beweeg elke dag minstens 30 minuten. Ga naar de sportschool of ga een simpel blokje om.
 • Vermijd stimulerende (stressvolle) middelen, zoals alcohol, sigaretten, suiker, cafeïne en chocolade.

Cliënttevredenheid

Cliënten waarderen hun behandeling bij de GGZ groep met gemiddeld een 8,41.

Lees verder >>

Clienttevredenheid GGZ Groep

Cliëntenervaringen

"Ik liep al bijna 10 jaar rond met angstklachten maar kon mij er nooit toe aanzetten om hulp te zoeken, totdat ik deze behandeling vond...."

Vrouw van 27
Lees verder >>

Copyright © 2010 - 2023 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap