GGZ Groep logo

slaap info 2

Slaapstoornissen zijn onder te verdelen in vier categorieën:

Insomnia

Dit betreft klachten van te weinig slaap. In de praktijk kan dit betekenen: moeite hebben met in slaap vallen, vaak wakker worden tijdens de nacht of (te) vroeg in de ochtend wakker worden. Er kan ook sprake zijn van onuitgerust wakker worden, vermoeidheid of concentratieproblemen. We spreken van primaire insomnia als de slaapklachten niet samengaan met psychische of lichamelijke problemen.

Hypersomnia

Als klachten van overdreven slaperigheid op zichzelf staan, spreken we van primaire hypersomnia.

Parasomnia

Bij parasomnia draait het niet zozeer om een verstoorde slaap. Parasomnia houdt in dat er vreemde gedragingen of verschijnselen optreden tijdens de slaap. Slaapwandelen, tandenknarsen, intense angstaanvallen angstaanvallen (pavor nocturnus), angstaanjagende dromen of onwillekeurige bewegingen (restless legs) zijn hier voorbeelden van. Een parasomnie kan optreden zonder dat de betrokkene zich ervan bewust is. Parasomnia kan ervoor zorgen dat iemand zich overdag slaperig voelt. Voor een hulpverlener is het van belang om ook de bedpartner of huisgenoot te raadplegen.

Stoornissen in de circadiane ritmiek

Ook hierbij hebben de klachten niet zozeer betrekking op de slaap zelf, maar op de timing van de slaap. Er is sprake van een verstoord slaap-waakritme, oftewel een ontregeling van de biologische klok. De slaap kan dan in zijn geheel zijn verschoven naar een ongewenst patroon. Een voorbeeld hiervan: laat in de nacht in slaap vallen en laat in de ochtend (of zelfs middag) weer wakker worden. Dit is een vertraagde slaapfase (delayed sleep phase syndrome) Het omgekeerde is het geval bij een vervroegde slaapfase (advanced sleep phase syndrome). Enkele andere voorbeelden zijn een jetlag of het ploegendienstsyndroom.

Copyright © 2010 - 2024 GGZ Groep, Alle rechten voorbehouden
Disclaimer - Sitemap